Overgang

* * * *
"Nænsomme trin og varsomme hænder i drillende kærlighedsleg mellem de mange gyldenfarvede blade. God for øre og øje - kønt og blidt at se på, med plads til den stille, underfundige humor."
- Henrik Lyding, Jyllands-Posten

"Instruktøren Tove Bornhøft har iscenesat Overgang med sit særkende af enkelhed og skønhed. Scenegulvet er dækket af efterårsblade i rød-gule-orange farver, og der står så disse to mennesker og mærker kroppene knage i en skøn dans af den amerikanske koreograf Julie Anne Stanzak fra Tanztheater Wuppertal."
- Anne Middelboe Christensen, Information

* * * *
" Tove Bornhøft er instruktøren, der har holdt sammen på ideen og dens struktur. Og får idéen til at svæve i luften som et memento om, at menneskers tilværelse har urørlige kvaliteter af indforståethed og nærhed. Som teater er det på den ene side et næsten håndfast indlæg i den aktuelle debat om alder og aldersgrænser. På den anden side en lyrisk suite om livets uendelige frodighed."
- Gregers Dirckinck-Holmfeld, gregersdh.dk

Hvad sker der med os efter de 50 år? Kroppen gennemgår en transformation, næste generation står klar til at tage over, og livet går ind i en ny fase. Kan vi genkende os selv midt i livet og finde os til rette med alle de aldre, vi har i os? Kan vi finde det humoristiske og skønheden midt i forvandlingen og trodse omverdenens forandrede blik på os? Hvordan er tankerne om årene, der kommer?

Med OVERGANG stiller Teater Rio Rose og koreograf Julie Stanzak skarpt på paradokserne, klicheerne og det komiske i mænds og kvinders overgangsalder. Den tid, hvor man er gammel i den første del af livet og helt ny i den sidste.

Overgange kan åbne for befriende forvandlinger, svimlende transformationer og nye perspektiver. En anden form for frihed og sikkerhed – eller usikkerhed. Overraskende ændringer af krop og sind. Nye muligheder!

OVERGANG spillede på Husets Teater i København fra d. 22. februar til d. 17. marts 2017.

ANMELDELSER

* * * * *
"Morten og Anettes kemi er inspirerende. At kunne sende små skjulte smil og signaler til hinanden på scenen, så vi som publikum skal lede efter og opdage dem, er et bevægende redskab at benytte. Med kyndig hånd koreograferet af Tanzteather Wuppertals Julie-Anne Stanzak bydes vi på to midaldrende kroppes krumspring gennem de følelser af afmagt, frustration og forundring overgangsalderen medfører."
- Jonathan Stahlschmidt, Ungt Teaterblod

* * * *
"Små episoder, fortalt i ord musik og bevægelser. Hvilket er det specielle og smukke ved denne forestilling. At der tales og danses. Ikke stor koreografi, ikke store ord. Men nænsomme trin og varsomme hænder i drillende kærlighedsleg mellem de mange gyldenfarvede blade. God for øre og øje - kønt og blidt at se på, med plads til den stille, underfundige humor."
- Henrik Lyding, Jyllands-Posten

"Instruktøren Tove Bornhøft har iscenesat Overgang med sit særkende af enkelhed og skønhed. Scenegulvet er dækket af efterårsblade i rød-gule-orange farver, og der står så disse to mennesker og mærker kroppene knage i en skøn dans af den amerikanske koreograf Julie Anne Stanzak fra Tanztheater Wuppertal. Overgang er en underfundig forestilling. Præget af en skøn melankoli og en herlig underdreven humor."
Anne middelboe Christensen, Information

* * * *
"Tove Bornhøft er instruktøren, der har holdt sammen på ideen og dens struktur. Og får idéen til at svæve i luften som et memento om, at menneskers tilværelse har urørlige kvaliteter af indforståethed og nærhed. Uanset blade, der visner og kulører, der blegner. Den poetiske fortælling er ledsaget af musik, der situation for situation forstærker eller underbygger. Som teater er det på den ene side et næsten håndfast indlæg i den aktuelle debat om alder og aldersgrænser. På den anden side en lyrisk suite om livets uendelige frodighed."
- Gregers Dirckinck-Holmfeld, gregersdh.dk

* * * *
"Hele det sceniske udtryk sætter sig i kroppen med det sorte scenerum, manden, kvinden og deres forhold… Vi kender dem godt, men alligevel kender vi dem ikke. Vi genkender dem nok nærmere fra os selv."
- Carina Blangsbøll, Scenekanten

* * * *
"Han er den solide huggeblok, som kan bryde sammen af en lille rygsmerte, medens hun er alfelet og dejlig, indtil hun pludselig ikke kan forliges med sin krop. Det hele er meget kærligt, enkelt og perspektivrigt."
- Knud Cornelius, Frederiksborg Amts Avis

* * * *
"Med det veltrimmede par Morten Nielsen og Anette Katzmann i de to bærende roller synes alderdommen pludselig mindre skræmmende. (...) OVERGANG gennemstrømmes af en varme og fortrolighed, som man sagtens kan tage med sig hjem."
- Michael Søby, CPHCulture

* * * *
"Humoren gemmer sig lige under overfladen, og stikker sit glade fjæs frem bag overgangens knap så sjove kendsgerninger."
- Knud Overgaard Pedersen, KOP kultur

Idé:
Anette Katzmann

Anette Katzmann:

Født 1960. Uddannet på Århus Teaterskole ved Århus Teater.

Har arbejdet freelance på bl.a: Teater Rio Rose, hvor hun medvirker i HIMMEL OG JORD, SLAGMARK # 1, SLAGMARK # 2, VERDENSRUM, UDSPRING og OVERGANG. Derudover har hun medvirket i en lang række forestillinger på Århus Teater, Bellevue Teatret, Kaleidoskop, Bådteatret, Holbæk Egnsteater, Marionet Teatret, Det Lille Teater og Rejsescenen. Af Tv og Filmproduktioner har hun medvirket i: FIDUSEN, Novellefilmen BAG OM FREMVISEREN, REJSEHOLDET.

Priser og nomineringer:

 • 2008 SLAGMARK Teater Rio Rose, nomineret til Reumertprisen for Årets Store, lille Forestilling.
 • 2005, DEN RØDE STARUT, Det Lille Teater nomineret til Reumertprisen for Årets Børneteaterforestilling.

Instruktion og scenografi:
Tove Bornhøft

Tove Bornhøft:

Født 1956.

I 1985 stiftede hun Teater Rio Rose sammen med Daniela Piccari. Hun har arbejdet enten som skuespiller, instruktør, koreograf, forfatter, scenograf eller flere af delene på Teater Rio Roses forestillinger: BOW DOWN, BAG DET BLÅ BJERG, PIANO PIANO, MOD NORD, HAIKU, SE MIG, UCCELLINI, TA’ TI TING, UGLY, BLAH BLAH BLAH, SLAGMARK # 1, SLAGMARK # 2, SLAGMARK # 3, SLAGMARK # 4, HIMMEL OG JORD , VERDENSRUM, SORT PÅ HVIDT, HUN HAN HØN, ANKOMSTEN, UDSPRING, OVERGANG og KOM DU? Tove Bornhøft har turneret med Teater Rio Rose i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Estland, England, Skotland, Tyskland, Frankrig, Polen, Ungarn, Italien, Spanien, Kroatien, Rusland, Østrig, Japan og Canada.

Film og TV: Har medvirket i spillefilmen CARS II, HEADHUNTER, VILLADS FRA VALBY, samt tv-serierne DITTE OG LOUISE, NÅR STØVET HAR LAGT SIG, LIVVAGTERNE og ARVINGERNE.

Tove er medinitiativtager til Scenekunstnere Uden Scene.

Priser, legater og nomineringer

 • 2018 Foreningen af Danske Scenekunstneres Hæderspris
 • 2017 Arbejdslegat fra Statens Kunstfond
 • 2013 Arbejdslegat fra Statens Kunstfond
 • 2012 Arbejdslegat fra Dansk Skuespillerforbund
 • 2012 Arbejdslegat fra Statens Kunstfond
 • 2008 Arbejdslegat fra Statens Kunstfond
 • 2008 SLAGMARK nomineret til Reumertprisen for Årets Store, lille Forestilling
 • 2007 Præmieret af Statens Kunstfonds Film- og Scenekunstudvalg for instruktion af BLAH BLAH BLAH
 • 2005 HAIKU nomineret af Dansk ITI til den japanske Uchimura Pris
 • 2003 TA’ TI TING nomineret til Reumertprisen for Årets Børneteaterforestilling
 • 2000 HAIKU og SE MIG vinder af Reumertprisen for Årets Børneteaterforestilling

Koreograf:
Julie Anne Stanzak

Julie Anne Stanzak:

Julie er uddannet fra Minneapolis Children’s Theater og Andahazy Acadamy of Ballet i Minneapolis (1974-76), School of American Ballet i New York (1975-76) samt Washington School of Ballet (1975). I perioden 1977-79 var hun tilknyttet Chicago Lyric Opera Ballet i Chicago, Illinios i USA som danser og i perioden 1979- 1986 var hun tilknyttet den Hollandske nationalballet Het National Ballet i Amsterdam. Siden 1986 har hun været fast danser på Tanztheater Pina Bausch Wuppertal i Tyskland, hvor hun har medvirket i en lang række af forestillinger såvel solo som ensemble. Hun har rejst i hele verden med Pina Bauschs forestillinger. Siden 1990 har koreograferet en række forestillinger for adskillige internationale dansekompagnier.

Kazuo Ohno Festival 2010, Yokohama, Japan,/Compagnie L'Oiseau Mouche, Roubaix , France/ Compagnie La Ribalta , Italia/ Compagnie Rambazamba, Berlin/ Compagnie Corps Rompu Sienna/ Parplui Theater, Copenhagen/, Architanz Studio , Tokyo, Japan/ Accadamia Art Dramatico Nico Pepe, Udine, Italia/ Teatro Provo, Bergamo/ Cassina Settarte, Puglia, Italia

Skuespillere:
Anette Katzmann
Morten Nielsen

Anette Katzmann:

Født 1960. Uddannet på Århus Teaterskole ved Århus Teater.

Har arbejdet freelance på bl.a: Teater Rio Rose, hvor hun medvirker i HIMMEL OG JORD, SLAGMARK # 1, SLAGMARK # 2, VERDENSRUM, UDSPRING og OVERGANG. Derudover har hun medvirket i en lang række forestillinger på Århus Teater, Bellevue Teatret, Kaleidoskop, Bådteatret, Holbæk Egnsteater, Marionet Teatret, Det Lille Teater og Rejsescenen. Af Tv og Filmproduktioner har hun medvirket i: FIDUSEN, Novellefilmen BAG OM FREMVISEREN, REJSEHOLDET.

Priser og nomineringer:

 • 2008 SLAGMARK Teater Rio Rose, nomineret til Reumertprisen for Årets Store, lille Forestilling.
 • 2005, DEN RØDE STARUT, Det Lille Teater nomineret til Reumertprisen for Årets Børneteaterforestilling.

Morten Nielsen:

Født 1966. Uddannet på Statens Teaterskole 1988-1992.

Har arbejdet freelance på flg. teatre: Teater Rio Rose, Hotel Pro Forma, Jomfru Ane Teatret, Riddersalen, Vendsyssel Egnsteater, Aalborg Teater, Svalegangen, Teatret Zeppelin, Det Lille Turnéteater, Det Danske Teater, Det Lille Teater, Holbæk Teater, Aarhus Teater, Theater La Balance, Café Teatret og Det Kgl. Teater.
Stor turnévirksomhed i ind - og udland med bl.a. forestillingerne HAMLET (Det Lille Turnéteater), DET BLIVER SAGT (Holbæk Teater) og GIDSEL (Holbæk Teater / Global Stories).
Har udviklet idé og koncept til projektet MED ANDRE ØJNE, produceret af Global Stories.

Af Tv/Film produktioner har Morten Nielsen bl.a. medvirket i: SUPERHONEY, I EN DEL AF VERDEN, STRISSER PÅ SAMSØ og FINNSK FJERNSYN.

Priser og nomineringer:

 • 2008 SLAGMARK nomineret til Reumertprisen for Årets Store, lille Forestilling.
 • 2008 GIDSEL vinder af Reumertprisen for Årets Børneteaterforestilling.
 • 2006 HAMLET vinder Victor Award for best perfomance.
 • 2004 DET STORE STILEHÆFTE nomineret til Reumertprisen for Årets Børneteaterforestilling.
 • 2000 HAMLET nomineret til Reumertprisen for Årets Børneteaterforestilling.

Instruktørassistenter:
Delia Trice
Franziska Koller

Konsulent:
Folmer Kristensen

Folmer Kristensen:

Født 1957.

Har arbejdet freelance gennem 35 år som komisk artist og skuespiller.

Har skabt og medvirket i adskillige forestillinger sammen med Hans Rønne (”Teatret”) bl.a.
EXIT, DITTO, KUN STEN og Reumert-vinderen AUGUST.

I samarbejde med Svalegangen endvidere NAPOLEONSKRIGEN, TI, DEN STORE BASTIAN, DEJA VU.

I en årrække medvirket hos Rio Rose i TA TI TING, SE MIG, UGLY, BLAH BLAH BLAH, HIMMEL OG JORD og UDSPRING.

Engagementer hos bl.a. Teatret Møllen, Holbæk Teater og Det Kongelige Teater.

Lysdesign:
Mads vegas

Lyddesign:
Erik Christoffersen

Skrædder:
Tora Winther

Produktionsleder:
Laura Ramberg

Scenemester:
Claus Arrildt

Forestillingsleder:
Pernille Mikkelsen

Afvikler:
Mathilde Niemann Hüttel

PR:
My van Dijk
Emil Bue

Grafisk design:
Mike Tylak

Foto:
Robin Skjoldborg

Trailer:
Henrik Ohsten Rasmussen

Administrativ leder:
Ann-Jette Caron

Ann-Jette Caron:

Født 1968. BA i fransk sprog og kultur, suppleret med 1 års kønsstudier.

Har arbejdet i kultur- og kommunikationsbranchen siden 1998, og med teater siden 2007. Har i teaterbranchen varetaget opgaver som producent, produktionsleder, turnésælger, turnékoordinator, PR-ansvarlig og fundraiser, særligt på Helsingør Teater, PASSAGE-festival, og hos CoreAct.

Ansat som administrativ leder af Teater Rio Rose i august 2015.

Spidskompetencer: blækspruttearbejde, administration, salg og PR.

Kunstnerisk leder:
Tove Bornhøft

Tove Bornhøft:

Født 1956.

I 1985 stiftede hun Teater Rio Rose sammen med Daniela Piccari. Hun har arbejdet enten som skuespiller, instruktør, koreograf, forfatter, scenograf eller flere af delene på Teater Rio Roses forestillinger: BOW DOWN, BAG DET BLÅ BJERG, PIANO PIANO, MOD NORD, HAIKU, SE MIG, UCCELLINI, TA’ TI TING, UGLY, BLAH BLAH BLAH, SLAGMARK # 1, SLAGMARK # 2, SLAGMARK # 3, SLAGMARK # 4, HIMMEL OG JORD , VERDENSRUM, SORT PÅ HVIDT, HUN HAN HØN, ANKOMSTEN, UDSPRING, OVERGANG og KOM DU? Tove Bornhøft har turneret med Teater Rio Rose i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Estland, England, Skotland, Tyskland, Frankrig, Polen, Ungarn, Italien, Spanien, Kroatien, Rusland, Østrig, Japan og Canada.

Film og TV: Har medvirket i spillefilmen CARS II, HEADHUNTER, VILLADS FRA VALBY, samt tv-serierne DITTE OG LOUISE, NÅR STØVET HAR LAGT SIG, LIVVAGTERNE og ARVINGERNE.

Tove er medinitiativtager til Scenekunstnere Uden Scene.

Priser, legater og nomineringer

 • 2018 Foreningen af Danske Scenekunstneres Hæderspris
 • 2017 Arbejdslegat fra Statens Kunstfond
 • 2013 Arbejdslegat fra Statens Kunstfond
 • 2012 Arbejdslegat fra Dansk Skuespillerforbund
 • 2012 Arbejdslegat fra Statens Kunstfond
 • 2008 Arbejdslegat fra Statens Kunstfond
 • 2008 SLAGMARK nomineret til Reumertprisen for Årets Store, lille Forestilling
 • 2007 Præmieret af Statens Kunstfonds Film- og Scenekunstudvalg for instruktion af BLAH BLAH BLAH
 • 2005 HAIKU nomineret af Dansk ITI til den japanske Uchimura Pris
 • 2003 TA’ TI TING nomineret til Reumertprisen for Årets Børneteaterforestilling
 • 2000 HAIKU og SE MIG vinder af Reumertprisen for Årets Børneteaterforestilling